Dobré sousedské vztahy jsou důležité i tady v Africe. Díky finančnímu daru našich přátel v ČR pro tyto účely jsme se rozhodli pomoci místním obyvatelům ve vesnici, kde máme sirotčinec tím, že jim koupíme plastovou 5000 l nádrž na vodu, kterou zvláště v této době ocení a umístíme ji u místního zdravotního střediska. Oni sami se přičiní tím, že postaví pro nádrž betonový základ. Tento záměr se stal také příležitostí, jak se s místními po delší době sejít a zpropagovat naši práci s dětmi. Po diskusi s místním starostou se jako ideální příležitost jak náš záměr oznámit nakonec ukázalo uspořádání fotbalového utkání pro místní fotbalové týmy. Aby bylo o co hrát, koupili jsme podle místní tradice 2 kozy pro vítězný tým, 1 kozu za druhé místo a bednu coly za třetí.

Turnaj tří mužstev se odehrál na místním hřišti, které zejména překvapí rozměry. Vlastně, žádné tady nejsou. Po příchodu vidím pouze 2 branky, ale žádné ohraničení hřiště. Těžký úkol pro rozhodčího, když píská outy a rohy. Po hodině hry kdosi nakonec přišel a v jedné části hřiště motykou přeci jen vytýčil roh a kousek hraniční lajny.

Hrálo se systémem každý s každým 2x 30 minut. Co asi překvapí nejvíce je skutečnost, že míč se pohybuje více ve vzduchu než na zemi. Přihrávek po zemi jsem moc nezaznamenal, za to nakopnutých míčů bylo víc než dost. Nechci nicméně znevažovat fotbalové umění našich přátel… kdo ví, jak by na tomto terénu hrál slavný Messi, Ronaldo nebo Já...

Každopádně, pár golů padlo a mě potěšilo, že vyhrál tým z té části vesnice, kde máme postavený sirotčinec. Zítra se ve vesnici bude slavit, dvě kozy za to sice zaplatí životem, ale aspoň jsou pozvány naše děti ze sirotčince.

autor příspěvku: Tomáš