Upozornění pro něznalce slezkopolského dialekta poskladanemu po dobraticku: naslednemu rozpravěni asi něbudetě rozumět ani hlavu ani patu, ale nemyslete si, něsu tu pisane žadne bykoviny, všecko dova zmysel. V Tanazanii maju 120 kmenovych jazyku a tež si vzajemně nepovyklodaju. My v Česku mame tež ňake dialkty, ale naščesti si rozumime, tož si včil vychutnejtě ten muj z Dobratic, co mě naučil děda Konrad.

Odjechal Michal, odjechal Tomáš, včil sme tu zustaly dvě, same děvuchy, já a Katka. Sotva vypravim Toma k letadlu a zahajime s Katku cestu směr Mahango, všeci černoši okolo nas začinaju si myslet, že sme svobodne divčata na vypravě za ženichami. Kondaktor – to je chlopek v autobuse co prodava listky a hlida, že nejechaťe načerno (u nas by člověk pravil: cvaklistek), ten se rozhodl na nas hovořit posvahilsku. Tož za ty roky, tež umim dvě tři sloha přihodiť, nicméně jak na jeho větu odpovidum slovy: „Watu wawili“= dva lidi, myslic, že se pyta, za kolik listku platim, se ozve iny pasažer vybuchem smichu a slovy „ O my God“. Tušim, že cosi budě zle. V tu ranu se začně smjat cely autobus. Iny chlop proněse ku mě, že se Kondaktor pyta, jestli si ho něchcem zebrať za muža. A joch temu synčiskovi s fyšisovanymi galatami, volně přeloženě, nabidnulo za ženy nas obě😊. Zacharnilo mě, když jsem vytasilo prst aji s prstenem a oznamilo, že už sem vydato. Ten fiškus pohotově vybalil, že pry jestli němože v Evropě pomyvať aspoň nadobi. Pomyslelo sem si: „Na tebe, filuto, tam tak akurat čekume.“  Pravdu je, že by si pomyvanim zarobil u nas, jak tu v Tanzanii doktor, ale to sem radši nezmiňovalo.

Mezitym co se nove dobrovolnici rušaju v žaludky africke dobroty, snažim se vykomuňikovať ceny za zelene banany, co se frigaji v Africe na zpusob našich kobzoli. Jakasi robka s děckem na hřbětě se mi snaži vtisnuť aji nakup avokada, tož něchum sa zlanařiť hlavně kvůli temu děcku, aby dnes tež zarobili na cosi do huby - člověk se tu něubrani charitativnímu zmyšleňu. V Mahangu z teho avokada musim zrobit akurat pomazanku Guakamole, bo je to cele rozšmelcovane na …. Tak se mi zdo, že to stejně šmakuje jen wazungu (bilym), bo mistni jak němaju svoje ugali, tak su z teho něsvi.

Co nas včil čeka za robotu, když synci su vtahu?

Katka ma jasny ukol byť učiteku angličiny, o tym ať vum samo povykloda. To učeni ji ide na vybornu. Zajem maju i naši zaměstnanci.

 

Joch se zajecham podivat za všeckymi sirotkami, i tymi co meškaju mimo siročinec. Doněsu jim všecko co jim chybi ku vzdělavaňu, bo škola už dovne začalo. Takže nosim zešity, cosi na pisani, a beru miry na nakup novych uniforem a butů. Tež jim vozime jakusi hygienu a hlavně tu novu deku a pokryvky na spani od mamy a taty z Česka, domaci slunečnicovy olej a cukr, ať si možu zrobit před školu snidaňu. Tu v Africe platí, že bez cukra se snidaňa nerychtuje, něposlazeny čaj se tu rovna představě pekla na zemi.

Stela(vlevo) a Damian fiňišovali loni středni školu, včil mi pomahaju při navščevach sirotku s překladami.

Až přijecha dobrovolnice Eliška narychtujeme pomoc i pro školy z projekta škola škole.

V sirotčincu si pohrajeme s děckami, ale tež jsme narychtovani je něchať plnit povinnosti. Napisany je řad dňa a ten připchame aji s hodinami do každe ubytovně.

Nic se tu nedo zrobiť jednoduše. Aji pověsit hodiny je třa z žebřa, bo dyby byly nizko, zebral by je věter.

Koorďinator David se zaslužil o nove regale do cimer pro robotniky ze sirotčinca. A nechal zrobiť bytelne železne vrata, aby nas v siročincu nikdo něolupil.

Společně vypilujem aji tu učebnu - bude to tu vycajchnovane jak na oxfordě. Strop už se robi, barvu je ešče třa kupiť. Ešče nima vybrane dost pyniz z projekta Barevná učebna

Učebna už z pul roka čeko na nuve lavice, bo jakysi chachar, co jich mo vyrobiť, se na to, ešče slušně praveno, vysmolil. Zhrabnul pynize za polovic roboty a včil nic. Tož sme to zašli předněst až na policiju. Uvidime jestli mistni organ stym lumpem zatoči.

Vinšujte num ščesti!

 

Komu se líbil članek v "dobratičtině", může si přečíst tyto příspěvky z mise 2016

Jak divča z Ostravska zustalo samo v Africe: https://blogbezmamy2016.blogspot.com/2016/02/jak-divca-z-ostravska-zustalo-samo-v.html

Nězebrali mě na nakupy, bo mum bilu kožu: https://blogbezmamy2016.blogspot.com/2016/02/