Zatímco školáci v České republice už mají téměř polovinu školního roku za sebou, školákům v Tanzánii školní rok teprve začíná. Je to doba, kdy se vydáváme realizovat projekt pomoci místním školám přímo v Tanzánii. Místní školy si rozhodně nemůžou stěžovat na nedostatek žáků, těmi škola přímo přetéká, všeho ostatního se jim nedostává. V posledních letech zvláště chybí ve školách třídy a těm stávajícím (ve kterých je obvykle 60-100 žáků) padá doslova střecha na hlavu. Díky zapojení škol i soukromých dárců do našeho projektu „Škola škole“ se alespoň některým snažíme pomoci tuto „střechu podepřít“.

Tak jsme se letos po školách vydali s peněženkou naditou milióny – konkrétně jde o 18 miliónů J. Bohužel ne českých korun, ale tanzanských šilinků J. Ale i česká částka je úžasná – jde o rekordních 184 241 Kč!

Téměř polovinu práce máme v Tanzánii za sebou – objíždění všech škol, kontrolu provedených prací z minulého roku, řada setkání na školách, plánování letošních prací a akcí a stanovování rozpočtu… Také jsme hledali možnosti poskytování stravy ve škole pro děti z nejchudších rodin.

Takže co nás čeká v letošním roce?

-          Srovnání a vybetonování podlahy ve dvou MŠ a jejich zprovoznění

-          Oprava toalet a nebezpečných přístupových vchodů do školy

-          Zastřešení jedné poloviny nově postavené budovy školy

-          Dokončení stavby jedné třídy

-          A taky jsme se pustily do stavby nové budovy školy

A pak jsou tu přidružené akce jako meziškolní sportovní utkání, či odměňování nejlepších žáků při našich kontrolních návštěvách škol.

Na otázku jak s námi spolupracují místní, mám jednoduchý příběh:

V minulém roce nás požádala jedna škola o pomoc. Jako v mnoha jiných jim chyběla třída pro MŠ, která je tady na úrovni naší první třídy a je povinná. Svépomocí si postavili obvodové zdi, ale na zastřešení již neměli dostatek financí. Ani my jsme jim neměli možnost dát potřebnou částku, ale dali jsme vše, co jsme tehdy díky soukromému dárci dát mohli – 10 000 Kč, aby mohli provést nejnutnější opravy, jelikož celá škola jim doslova padá na hlavu. Letos se nám podařilo pro ně získat větší částku a vypravili jsme se do této školy s úmyslem jim danou třídu pomoc zastřešit. Jaké bylo naše překvapení, když jsme našli třídu zastřešenou. A všichni nám s hrdostí ukazovali, jak se díky našemu daru vesnice probudila. Podařilo se jim shromáždit a přidat stejnou částku a třídu zastřešili. Podanou ruku pevně uchopili a přidali do kroku. S nadějí, že jim pomůžeme vybudovat postupně novou školu namísto stávající, která je v dezolátním stavu, začali vyrábět cihly na novou budovu. Co na to odpovědět? Jdeme do toho!

Všem našim dárcům patří velký dík - partnerským školám (jejich pracovníkům a žákům, kteří jsou do projektu zapojení) i všem soukromým dárcům. Ráda bych jim zprostředkovala vděčnost škol v Tanzánii. Někdy se zdá, že naše pomoc je jen malou kapkou v moři, ale i taková malá kapka může přinést radost na mnoha tvářích J. Před několika lety jsem stála ve škole v Galule a sledovala děti z MŠ, jak sedí venku na zemi kolem svého učitele a počítají na prstech. Naštěstí ten den bylo příznivé počasí…. Nyní stojím díky jejich partnerské škole (konkrétně z Dubňan) v nové obrázkama vymalované třídě a kolem mě se hemží více než stovka rozesmátých tváří a při počítání ukazují na číslice napsané na zdi.

Co na to říct? ASANTE SANA!

Autor příspěvků: Eliška