I přes zdržení v Mbeya způsobené čekáním na zavazadla jsme dorazili v pořádku po třech dnech do Mahanga, kde nás už netrpělivě čekaly natěšené děti. Po zběžné prohlídce centra a stále ještě v evropském nastavení na výkon a efektivitu jsme museli přijmout fakt, že věci se nehýbou tak rychle jak bychom si přáli a po roce nejsou stále dotažené některé úkoly, které jsme tady zadali. Některé kliky neotvírají, některá okna nezavírají a řada věcí je prostě poafricku. Když ale přihlédneme k tomu, že svahilština nemá výraz pro slovo detail a když posloucháme důvody, musíme uznat, že centrum funguje, děti jsou spokojené a na každých 10 problémů je 1 vyřešený. A to je tady důvod k oslavě…ještě že máme s sebou slivovicí. No a po týdnu už i my říkáme na vše pole pole (pomalu).

Každopádně, skvělá věc letos je dokončená nádrž na vodu a betonový chodník mezi kuchyní a budovou pro holky. Vodní nádrž vydržela přes celé léto a v těchto dnech ji obzvláště oceňujeme, protože z důvodu poruchy potrubí přestala téct na několik týdnů voda v celé vesnici. Když si vzpomenu, jak jsme kdysi museli v těchto situacích chodit pro vodu s kýblem asi kilometr, už si to ani nedokážu představit. Tím spíše pro sirotčinec, kde máme třicet dětí.

water tank, water4life,

A chodník se také opravu povedl. Skoro každý den tady vydatně zaprší, takže se okolí promění ve vodní plochu a holky ani my už nemusíme hledat zpevněnou plochu pro každý následující krok. Ono to sice pro nás Evropany mělo svůj exotický půvab, zvláště když je u toho nutno vyhýbat se tisícům žabek, ale pro praktické využití je to prostě paráda. Velký díl zde patří také dobrovolníkům Jirkovi a Katce M.… , kteří se stavbou pomohli.  S chodníky bychom měli určitě pokračovat a nejprve udělat jeden k budově pro kluky a pak k záchodům za kuchyní. Pokud nám můžete pro tyto účely přispět, budeme moc rádi…  Pokud se staveb týče, připojme ještě informaci, že směrem od buše nyní chrání centrum nový plot, který byl postaven z příspěvku italských dárců.

 chodník, suchou nohou, sirotek, déšť

Co nás velmi mile překvapilo je zlepšení angličtiny u řady dětí, a i ty nejmenší nás často překvapí trefným slovíčkem nebo krátkou větou. Zřejmě zde pozitivně zapůsobila dobrovolnice Katka B, která tady několik měsíců trpělivě opakovala základy angličtiny pro všechny. To, že někteří ze střední nejsou schopni odpovědět ani na pozdrav musíme přičíst opravdu jiným faktorům. Takže Katko děkujeme a doufáme, že tady zase přijedeš.

Takže, máme-li zhodnotit fungování centra, vidíme to pozitivně, stavby pokračují, děti jsou spokojené, chodí do školy, dobrovolníci udělali kus dobré práce, máme tady novou řeholní sestru… Věci zde prostě mají své vlastní tempo a nemá smysl si z toho dělat těžkou hlavu. Tohle je Afrika.

autor článku: Tomáš

 bezmamy, afrika