Zase pár věcí povedlo. Daly se věci do pohybu, tam kde by to člověk nečekal, ale zase na druhou stranu, tam kde to člověk čekal se nestalo nic. Bohužel mluvím o oknech. Nový pan řemeslník se ještě neuráčil udělat ani rozpočet. A to už to mělo být týden hotovo. Doufám, že neskončí také ve vězení.

Začala jsem ze špatného konce, protože toho, co se povedlo je podstatně víc.

Vyslali jsme včas naše děti na internátní střední školu do Mbeya. Kromě těch, co už jsou v druháku, přibyli i 3 noví prvňáci: Immanuel, Innocent (z našeho Centra) a Chance (sirotek z Mahanga). Každý třetí den sice zjišťujeme, že jim ještě něco chybí, buď svetr nebo cvičky nebo nějaký speciální sešit, takže koordinátor David je ve škole pravidelným návštěvníkem. Soukromé školy mají mnohem přísnější pravidla a ta se prostě musí dodržet. Ve finále se to vyplatí, kluci ukázali dobré výsledky už po prvním roce. Samson byl ve třídě 7. z 51 žáků.

 soukromá škola, vzdělání, lepší budoucnost, škola, bezmamy

 

V Centru pro sirotky probíhají aktuálně nejen práce na sadbě rýže, ale také další práce na polích s kukuřici, kasavou a brambory. Období dešťů je pro zemědělství ideální a toho se musí využít. Naši sirotci mají také část pole, které obdělávají sami, aby v budoucnu věděli, jak na to. Druhou část pole necháváme obdělávat brigádníky. Po loňské špatné úrodě mnoho lidí v Mahangu a okolí hladoví a potřebují si přivydělat.

 práce, afrika, pole, bezmamy, to zvladnou s vami

 

pole, sirotek, bezmamy, práce, vzdělání, rozvoj

práce, bezmamy, pole

Co se týče dalších fyzických prací v Centru, podařilo se nám propojit malý rezervoár u klučičí ubytovny na okap, aby v období dešťů měli i kluci blízko kvalitní vodu. Také voda z rezervoáru u dispenzáře, který věnovali pro potřeby vesnice manželé Albrechtovi, teče a přináší radost.

rezervoár, voda, water4life, okap, bezmamy

 rezervoár, voda, water4life, bezmamy, zdraví, žízeň

S dobrovolnicemi Karolínou a Eliškou jsme se pustily do výmalby dvorku v ubytovně pro holky. Na talentované nově příchozí dobrovolníky tak čeká nepopsané plátno, kde mohou dát prostor své kreativitě.  

 výmalba, centrum, sirotčinec, Mahango, sirotek, bezmamy

Naše tanzanská partnerská organizace Without Mother Organization má od loňska povinnost oficiální registrace u vlády spojenou s nutností zřídit vlastní ofis. Asi si to úředníci představovali tak, že si pronajmeme ve městě kanclík a budeme do něj platit nového člověka, jenže my jsme je přelstili zřízením ofisu přímo v Centru v Mahangu. Když nás budou chtít navštívit nějací Páni úředníci, budou  tak muset přijít přímo do centra dění a nejen přejít v Mbeya ulici. Pravdou je, že jsme museli splnit náležitosti afrického ofisu a dodat zde železné dveře a sejf a taky nějaký nábytek, který je právě v procesu výroby. Jenže víme, jak to s těmi řemeslníky přes dřevo v Africe chodí, že? Držte nám palce.

 kancelář, without mother, office

Sirotci mimo sirotčinec dostali svůj pravidelný balíček pomoci a vytouženou matraci, kterou si odnášeli s neskrývaným nadšením. Sirotkům mimo Centrum jsme rozdali 20 uniforem a školních bot, které udělaly stejnou radost jako ta matrace. Nevěřili byste kolik dětí ještě dnes chodí do školy bos. Hodiny strávené na tržišti raději ani nepočítám. Kromě pomocníků Gwakisy a starších kluků z centra, byl nepostradatelný krejčovský metr a koště (odlamovali jsme z něj tyčinky na správné odměření čísla bot).

matrace, sirotek, mahango, bezmamy, spánek,

matrace, bezmamy, sirotek, mahango

matrace, bezmamy, sirotek, mahango

matrace, bezmamy, sirotek, mahango

Ve volném čase dětí, obvykle v sobotu a neděli, si společně hrajeme. Letošním hitem je člověče nezlob se, ale ještě zdaleka nepředčilo úspěch pexesa, které se nejen těší oblibě, ale dokonce i kultivovanému zacházení.

bezmamy, děti, koníček, hobby, hry, volno, rozvoj, bezmamy

 pexeso, bezmamy, rozvoj, hra

 karty, bezmamy, děti, aktivity, rozvoj, hra

Dokonce jsme děti naučili hrát karty. Při hraní Vojny si procvičují postřeh i to, která číslice má větší váhu.

Procvičování angličtiny probíhá s mladšími i staršími dětmi. Hrajeme anglické pexeso, a hru, kdo řekne dřív překlad slova - ta má úspěch, protože se hraje o PIPI - bonbony. Dokonce i anglický test přinesl radost, ještě jsem nikdy neviděla nikoho tak se na test těšit. Všem vytřel zrak Fadhili. Sice propadl v druháku na střední škole, ale na test se připravil skvěle a byl nejlepší!

Budeme vděční za dobrovolníka, který si troufá na každodenní lekce angličtiny pro děti, tak jako před rokem vedla Aunti Katarina, která s dětmi strávila tři měsíce. Dětem to pomůže nejen v komunikaci s ostatními dobrovolníky, ale hlavě při studiu. Od střední školy veškerá výuka v angličtině.