Jakaya

Protože Jakaya je střední škola poblíž centra pro sirotky, navštívili jsme ji už několikrát. Avšak na první letošní návštěvu rozhodně nezapomeneme. Pršelo, vlastně spíš lilo. Vydali jsme se pěšky a dobře jsme udělali, protože motorka by neměla šanci. Cesta se proměnila ve velkou řeku, ve které nám místy voda sahala až po kolena. Když jsme já a Matouš dorazili do školy promočení jak dvě zmoklé slípky, zjistili jsme, že ředitel nedorazil kvůli velkému dešti. Nakonec se však nenechal dvěma wazungu zahanbit a přišel. Mile jsme vzpomínali na loňský rok, obzvláště na Matoušovy lekce o umění, a plánovali jsme na letošek další, zaměřené na hudbu, i praktický workshop malování. Nechybělo ani upřímné africké politování „Pole na korona“ a zároveň hrdé prohlašování, že Afriky se epidemie netýká, protože mají proti viru dobré klima. Když jsem se zeptala, proč má tedy Tanzanie zavřeny hranice se Zambií, tak jim trochu sklapl hřebínek.

bezmamy, dobrovolnik, škola škole, Jakaya

Letos máme pro Jakayu 10000 Kč od partnerské školy ZŠ TGM Fulnek. Přání školy je mít dataprojektor, ten jsme ale pro ně získali díky dárci Petrovi K. a tak škola pořídí další solarní panel, novou baterku (-starou poškodili zloději) a invertor, aby šlo zapojit počítač a daťák na solární energii.

škola škole, bezmamy, Jakaya, mise Afrika, dobrovolnik 

 

Simike

Svízelná cesta vede do Simike, a to nemusí ani pršet, na cestě nejsou díry, ale doslova krátery naplněné vodou. Možná jste viděli na fb, jak v jedné takové obrolouži „plaveme“ ve třech lidech na jedné motorce. Spolupráce se školou v Simike není o moc lepší než cesta tam. Předchozí ředitel byl příjemný chlapík s touhou po změně a s odpovědným přístupem. Současný ředitel tak přesvědčivý není. Loňské práce byly sice dokončeny téměř podle plánů, (omítky 1 třídy a mříže v oknech na budově MŠ), ale samozřejmě by se našly chyby: některé mříže jsou nekvalitní, chybí rám dveří. Ale není to nic, co by se vymykalo africkému standardu. Důležité je, že děti už se vevnitř učí! Zatím sice sedí na rohožích, ale to skoro v každé mateřské školce. Partnerské škole Uherský Brod Mariánské náměstí patří obrovské díky za to, že zmobilizovala dárce a podařilo se tak získat 15000 Kč. Omítat se bude druhá místnost školky a pořídí se i dvoje dveře.

Simike, škola škole, bezmamy, dobrovolnik

Simike, škola škole, dobrovolnik, bezmamy 

 

Mahango

I v Mahangu se nám stýská po předchozím panu řediteli! Současný ředitel sice působí poměrně schopně, ale uvidíme, jestli od slov přejde i ke skutkům. V loňském roce se pořídila okna do učebny MŠ, ale už letos je ¼ tabulek vybitá větrem. U některých oken chybí háčky, které by bránily třískání oken, a rovněž důslednost učitelů k tomu, aby se používaly. Na letošní rok je naplánována stavba verandy – což je zastřešený chodník před třídou, který brání vnášení bahna do tříd a chrání před deštěm. V afrických školách nepostradatelná součást. Díky MŠ Ratíškovice Sluníčko a individuálním dárcům Mahango pro letošek získává podporu v hodnotě 20000 Kč.

veranda, okno, škola škole, bezmamy, dobrovolnik

Utengule

Nová střední škola v projektu. Od letošního roku získává partnerství s Gymnáziem PRIGO Ostrava. Sympatický pan ředitel si pamatoval moji loňskou návštěvu a letos si pomalu začínal myslet, že jsem na ně se svým slibem zapomněla. Jeho radost, když mě viděl, byla opravdu nepředstíraná. Ujistil nás o tom, že částku 11 500 Kč (letos ještě od indiv. dárců, příští rok už od partnerské školy PRIGO) použijí výhradně pro účely studentů, ale potřebují si rozmyslet s učitelským sborem, jak konkrétně bude použita. V Utengule právě vzrostla naděje na rozvoj školy, a to je přesně to, k čemu by měl projekt sloužit. Finanční impuls z Česka motivuje místní k dalšímu rozvoji a k iniciativním krokům.

 bezmamy, škola škole, dobrovolnik, Utengule

Mkola

Nová základní škola, která letos dostala podporu jen díky individuálním dárcům a na stálé partnerství čeká. Této škole, jako mnoha jiným, chybí skoro vše – dostavět záchody, dostavět třídy, omítnout, dodat okna, stropy atd. Naše sympatie si však získali tím, že darovanou částku 10 000 Kč použijí právě na učebnice. To, že nejsou vzhledově dokonalou školou, jim nebrání přivádět děti ke kvalitnímu vzdělání. Kdokoliv se může stát partnerem této školy: česká firma, škola, sbor, spolek,… . Pokud o někom víte, hlaste se😉!

Mkola, hola hola, škola škole, dobrovolník, bezmamy