Schválně parafrázují název světového bestselleru Analfabetka, která uměla počítat, protože to, že někdo neumí číst a psát neznamená, že neumí skvěle jiné věci.

I když už jezdím do Afriky přes 10 let, nikdy by mě nenapadlo, že narazím na 18letou dívku, která je negramotná. Přijímali jsme do centra děti, které měly se vzděláním velký skluz, ale protože šlo o sirotky, nepřišlo mi to tak zvláštní.

Jenže 18letá Paulina, která se nyní ocitla v Centru, má oba rodiče. Kdosi ji objevil u nějaké starší ženy a přišlo se na to, že u ní slouží od svých sedmi let, a že v životě nebyla ve škole jako normální děti. Místo toho byla trénovaná, aby dělala vše, co je potřeba. Řeholní sestry, které s námi řídí projekt Centra pro sirotky, vzaly Paulinu na čas k sobě, aby ji naučily číst, psát a počítat a vše co je potřeba pro to, aby mohla distančně složit závěrečnou zkoušku základního vzdělání v Dar es Salaam.

To, že rodiče Paulinu nechali jako dítě, aby někde sloužila a dostávala za to jídlo, nemusí nutně svědčit o jejich krutosti, ale spíš o jakémsi sociálním úpadku, do kterého lidi dokáže uvrhnout bída. To, že ji někdo u sebe nechal jako levnou pracovní sílu a neposílal ji ani do školy, už se tak snadno obhájit nedá. Nemá cenu to však soudit. Paulina nám to nepoví, protože je, z celkem pochopitelných důvodů, velmi plachá. A je hloupé ji týrat zbytečnými otázkami na její historii. Každopádně teď je u nás v Centru pro sirotky a vypadá šťastně.

nezapomenutelný výlet

Paulinu, které říkají v Mahangu ´Pau´ , jsme vzali spolu s ostatními dětmi na "Nezapomenutelný výlet" . Když se to dověděla, měl obrovskou radost, nečekala, že něco takového zažije.

Líbí se mi, že dostává novou šanci dohnat to, co ji bylo po dlouhá léta nespravedlivě odpíráno. Díky sestry Epifanie chodí do školy téměř denně. Nemůže být žákem oficiálně, ale tu a tam si na ní najde čas v rámci své výuky buď sestra nebo dokonce i další učitelé. Dělá pokroky! Už jsem ji slyšela, jak se pokouší číst. A viděla jsem, že se umí podepsat. Nicméně, aby mohla u nás v Centru zůstat, potřebujeme pro ní najít Mfadhili (dobrodince) – tak děti nazývají své adoptivní rodiče. Někde musí Paulina spát, něco musí jíst, potřebuje školní a hygienické potřeby. Rovněž bychom ji rádi drobně měsíčně přispívali kapesným, protože když se zrovna neučí, udělá v Centru spoustu práce. Pomůže se vším, co je potřeba.

Mahango, bezmamy

Pau a Nataša (Adéla) nasbíraly lupení pro králíky. 

Její iniciativní pomoc mě téměř uváděla do rozpaků. V nestřeženém okamžiku vzala mé špinavé sandále a vyčistila je. Nabírala mě a dobrovolníkům kýble s vodou na sprchu nebo rychle umývala naše talíře, abychom to nemuseli dělat my. I v tomto musí udělat pokrok a pochopit, že se nemusí stále zavděčovat, a to nejen vůči nám dobrovolníkům, ale vůči všem ostatním obyvatelům Centra. To, že dostane za svou práci symbolickou odměnu ji naučí nejen hodnoty peněz, ale i hodnoty své vlastní práce, kterou doposud dělala v domnění, že stále něco odčiňuje.

Jestli se vás dotkl příběh analfabetky, která uměla všechno v domácnosti, prosím dejte nám vědět (kontakt@bezmamy.cz). Hledáme podporu zhruba na 2 roky (než bude připravena na zkoušky). Ročně budeme potřebovat 20000 Kč (tj.cca 1666 Kč/měsíc)