Škola: Jakaya

Sponzor/ři: Škola Fulnek, škola PRIGO Ostrava 

Částka letos:   21 400 Kč

Co se realizovalo letos: Kvalitní svařované kovové branky na fotbal a záchytná síť, síť na volejbal, míče a dresy. To vše už slouží svému účelu. 

 

 

...obr.... Bylo to hodně napínavé 🤣

Co je v plánu realizovat příští rok: Stále je tu přání mít počítačovou učebnu. A také do budoucna hostel (internát) minimálně pro dívky.

Při jedné z návštěv se nám líbilo, jak probíhá výuka náboženství. Studenti jsou rozděleni pode svého vyznání a vedou společně v rámci skupiny dialog, rozebírájí svaté knihy nebo zpívají. Takových skupin je na Jakayi několik.  

 

Škola: Utengule

Sponzor/ři: Škola Prigo Ostrava

Částka letos: 50 000 (+ 30 000 použito v dalších školách)

Co se realizovalo letos: Vrt na studnu do hloubky 60 m. Úspěšně, voda teče. Ze studny ji tahá elektrické čerpadlo. Ředitel je nadšen, učitelé a studenti také. Čistá voda je v této krajině (Mahanga a okolí) jako malý zázrak. Vypadá to, že  spolu se starou studnou s mechanickým čerpáním bude potřeba vody pro školu Utengule pokrytá. Za poslední peníze dotace postaví podstavec na rezervoár a menší rezervoár, aby se voda přečerpávala a čerpadlo netrpělo častým spínáním.

 

 

Co je v plánu realizovat příští rok:

Nákup tanku na vodu o objemu 10 000 l...čili mnohem větší než pořídí prozatímně letos. Dále je v plánu zahájit výstavbu knihovny a její zařízení. To hodnotíme jako velmi nevšední a velkolepý nápad. Knihovna by byla k dispozici studentům, jak během školního dne, tak i o víkendech. V nějakém režimu by mohli také chodit do knihovny i studenti z venčí. Velmi pokroková myšlenka, dáváme palec nahoru a věříme, že se partnerské škole Prigo Ostrava bude líbit stejně jako nám.