To jednou, když náš koordinátor David jel na pohřeb nějakého známého vysoko do hor, uviděl školu v bezútěšném stavu, a tak se rozhodl promluvit s místními učiteli. Velmi si přáli, abychom je přijeli oficiálně navštívit a pokud možno je zařadili rovněž do projektu Radost školám v Africe (Joy For Schools).

Do téhle lokality jsem jela s radostí, vždycky mě těší objevovat nová zákoutí Tanzanie. Ilungu není až tak daleko od Mahanga, kde většinu času pobývám, ale nemůže být místo více rozlišné. Mahango je vyprahlá rovina skoro bez stromů v 1000 m n.m. s velmi horkým podnebím, Ilungu leží v celkem zalesněných horách (2160 m n.m.) a je tam velká zima. Právě kvůli podnebí bývají děti často nemocné. Mívají problémy nejen s nachlazením, ale také s ušima. Mahango a Ilungu dělí asi 40 km, hodina cesty na motorce.

Okna v těchto školách jsou naprosto nezbytná, stejně dobré je mít i stropy. Pomáhá to udržovat teplo. V těchto končinách jde taky vidět, že jsou okna v lepším stavu než v nížinách. Že někomu na tom záleží, aby je žáci či vítr nevybíjeli. Ale i tak se stane, že sem ta chybí tabulka, nebo není okny vybaveno několik tříd, protože nezbyly peníze.

Ilungu má 7 tříd a školku a pouze 5 učitelů. Ani to bohužel není v Tanzanii vzácný úkaz. Léta žádají vládu o učitele, ale neúspěšně. Divíte se, že sem skoro nikdo nechce? V takovém počtu učitelů škola nepodává úplně nejlepší výsledky.

Zlepšit by je mohlo nejen navýšení personálu, ale také podávání jídla ve škole. Zatím děti v poledne najíst nedostanou, a tak se musejí vracet domů, což je velmi vyčerpává a ani tak není jisté, že oběd doma dostanou. Navíc zkouškové ročníky (4. a 7.) musí zůstávat ve škole. Z celkem asi 60ti dětí, donesou rodiče do školy oběd jen 10.

Kdyby Mary´s meals působila v Tanzanii, hned bych jim volala, ať se sem přijedou podívat!

U Ilungu jsme neváhali ani vteřinu a rozhodli jsme si ji přijmout mezi kandidáty do projektu Radost Školám. Musela však projít zahřívacím kolem a zvládla to na výbornou. Ukázala, jak umí naložit s částkou 1 000 000 Tzs (10 000 Kč) a rozhodla se udělat v jedné ze tříd strop. Byla to poslední třída ve škole, která ještě strop neměla. 

Nový strop ve 6. třídě. Teď jim bude tepleji. 


Protože jsme viděli, že Ilungu stihlo za 3 týdny udělat strop a vypadá to jako kvalitně udělaná práce, tak jsme mohli naplánovat aktivity i na příští rok. Moc rádi by položili základy nové třídy. Zatím totiž nemají tříd dostatek - 1. a 2. ročník chodí do školy na směny. Naší vizí je jezdit každoročně s částkou 5 000 000 Tzs.

Děti ve školce se učí psát O. 

Oslovilo vás Ilungu natolik, že máte chuť mu pomoci? Hledáme dárce ochotného podpořit tuto školu 50 000 Kč ročně nebo menší spoludárce ochotné se na tuto částku poskládat. Napište nám: kontakt@bezmamy.cz 

Pokud se nechcete vázat, ale podpora škol vám dává smysl, podpořte projekt Radost školám v Africe zde: https://www.darujme.cz/projekt/1206451 Děkujeme!

Podívejte se, jak nám v Ilungu poděkovali. Nejenže koupili pro nás dárek, ale sami žáci se kreativně zapojili.

Autorka článku: Míša Gongolová