Nadmořská výška tu je, ale voda tu není

Umíte si představit život na Sněžce? Lépe řečeno – v její nadmořské výšce? V Tanzanii to není žádná fantazie, ale realita. Na rozlehlých pláních asi hodinu jízdy autem východně od třistatisícového města Mbeya naleznete i přes vysokou nadmořskou výšku na rovinaté tanzanské savaně vesnici Mshikamano. A přímo z ní vám přinášíme náš nejnovější příběh.

 

31 autobusů plných studentů

Podobně jako zbytek Tanzanie, má i tahle oblast, co se týče počasí, dvě tváře. Jedna je období dešťů, které trvá od března do května a pak od října do brzkého prosince. Zbytek roku je obdobím sucha. Tato dvě období přináší různé způsoby života nejenom pro zvířata, ale také pro lidi. A to i pro mladé lidi. Denně jich do zdejší střední školy přijde okolo 1550 a i zde je to ten světově proslulý teenagerský věk středoškoláků: 13–17 let. A stejný je i počet budov, ve kterých se učí a žijí. Schválně si zadejte na Google Maps „ Mbeya Mshikamano Secondary School“, a když si satelitní mapu přiblížíte, uvidíte sérii seřazených budov pro více než jeden a půl tisíce žáků. Pokud bychom je chtěli všechny najednou převézt na jiné místo, potřebovali bychom na to 31 příměstských autobusů. O autobusech však zde můžou jenom snít. Tady se chodí pěšky. Silnice jsou, snad až kromě té dvouproudové „dálnice“ vedoucí mezi státy, prašné, což se do puntíku naplňuje v období vyprahlého sucha, kdy se tvoří oblak prachu i za projíždějícím kolem. Studenti tráví ve škole deset měsíců tak jako u nás, ale ti z Mshikamano jezdí domů jen o velkých prázdninách.

 

 

Období sucha na druhou

Když si v českém horkém létě stěžujeme na sucho a praskající půdu, v Tanzanii nabírá pojem sucho jiné obrátky. Spalující slunce zde savanu vyprahne na nekonečnou žlutou a vidět trávník je zde prakticky nemožné. Ale život se nezastaví ani pro patnáct set studentů, kteří denně vstupují do svých tříd. Rozdíl mezi našimi školami a těmi v Tanzanii je propastný; no v Mshikamano na dno téhle propasti ani nevidíte. Důvodem je opět voda. Střední škole v Mshikamanu totiž tekoucí voda chybí. Ptáte se, proč to nikdo neřeší? Určitě si ani nedokážete představit fungování tolika studentů bez vody. No, svým způsobem to řeší. Škola se skutečně snaží. Z řeky, která napájí blízkou obec, dotáhla potrubí. V období sucha, tedy téměř sedm měsíců v roce, však není tlak v potrubí dostačující, a tak voda neteče. Škola také zakoupila veliký rezervoár na vodu, do kterého se vejde deset tisíc litrů dešťové vody ze střechy. Řeší to problém vody v období dešťů, za předpokladu, že studenti použijí pouze 1 litr na osobu za den, pak je tahle zásoba do týdne pryč. A tak se vedení školy začalo zajímat o vyhloubení studny.

 

Umíte si představit vařit pro 1500 dětí bez tekoucí vody???

 

Hloubání nad hloubením studny

Vedení střední školy z Mshikamana musíme z Bez mámy pochválit. Jejich snahy přesahují standardní tanzanské meze a díky nim teď víme, jaká je dostupnost podzemní vody v oblasti, a jaký je rozpočet pro to, abychom se k ní dostali. A jaká jsou fakta? No, moc lichotivá nejsou. Kvůli lávovému podloží je nutné vrtat pro vodu velice hluboko. Představte si, že byste na zahradě museli vrtat 60 až 100 metrů. To by byl veliký zásah do vašeho rozpočtu. A v Africe to vzhledem na rozpočet školy, nebo i obce, znamená ještě nedosažitelnější cíl. Celé to zní pozitivněji, pokud náklady spojené s vrtáním přepočteme na jednoho studenta. Pak to vychází na 130 Kč. V místních poměrech, kde rodiče studentů nevydělají ani 400 Kč měsíčně, jde však o závratnou částku.

 

Peníze na vrt a čerpadlo

Když v Bez mámy vidíme snahu místních, vždy si jí velice ceníme. V složitém tanzanském prostředí to chce veliké odhodlání, abyste se nepřestali snažit o zlepšení systému. Střední škola v Mshikamana se dokonce zavázala, že bude financovat veškeré potrubí k rozvodu vody spolu se stavbou věže na vodní rezervoár v hodnotě 20 000 Kč. Velkokapacitní rezervoár v hodnotě 25 000 Kč si už škola zajistila. To, co je nad jejich síly, je realizace hloubkového vrtu v hodnotě 180 000 Kč a nákup čerpadla v hodnotě 20 000 Kč. A proto jsme se z Bez mámy rozhodli jim z České republiky pomoci.

 

Založili jsme sbírku „Voda pro 1500 dětí“ na Darujme.cz a do konce roku 2023 si stanovili za cíl vysbírat potřebných 200 000 Kč. Proč tento termín? Už tradičně se po podzimním období dešťů do Tanzanie chystáme osobně, a tak budeme moci sami dohlídnout na efektivní vynaložení peněz naší přítomností na místě. Moc rádi bychom téhle odhodlané škole a jejím studentům dopřáli, aby už v období sucha nemuseli veškerou vodu před vyučováním donášet z potoka v kýblech. Vzdálený potok vyčerpává studenty časově a také co do energie, kterou potřebují ke studiu.

Na to však potřebujeme vás. Už 1 300 Kč zabezpečí vodu pro 10 studentů, a tak jako kapka ke kapce naplní vytouženou studnu, tak i příspěvek k příspěvku naplní náš projekt financemi pro to, aby studenti měli vodu k pití, vaření i hygieně. Děkujeme za každou přispěnou částku.

Jednoduchou formu, jak přispět na tento projekt, najdete na https://www.darujme.cz/projekt/1207995.

 

Autor článku: Lubo Čech