Afrika, země exotického ovoce a slunečných plantáží, představuje pro mnohé symbol hojnosti. Ale co když vás překvapím paradoxem nedostatku ovoce a vitamínů právě tam, kde byste to nečekali? Zaměřme se na příběh dětí z vyprahlé savany Mahango, které bojují s tímto nečekaným paradoxem. Odkryjme výzvy, které jim brání v přístupu k životně důležitým živinám.

Roztomilý cvalík? Ne!

Francis má úsměv od ucha k uchu, ušmudlaný nos, vytahané oblečení a kulaťoučké bříško. Bříško a jinak štíhlá postava vypadá legračně, až do chvíle než si uvědomíte, že tento nepoměr stavby těla není z toho, že by celý den ležel pod mangovníkem a ládoval se tím nejsladším ovocem, které si umíme představit. Kulaté bříško značí u afrických dětí jediné – podvýživu. Nemusí to nutně znamenat, že dítě je hladové a nemá dostatek potravy, ale znamená to, že potrava, kterou dostává není pro tělo dostatečně výživná. Tělo má nedostatek vitamínů.

bezmamy

Děti jedí kukuřičnou kaši ugali s hrstkou fazolí. Francis je ten úplně vlevo.

 

Geografické podmínky a omezený růst ovoce

Afrika nabízí rozmanité klimatické podmínky, někde roste ovoce celý rok, ale lidé na savaně čelí tvrdým podmínkám, které mohou být vhodné například pro pěstování rýže, ale nejsou příznivé pro pěstování ovoce. Nedostatek vody v půlce roku a nadbytek vody v druhé půlce roku omezují potenciál růstu ovocných stromů.

 

Dopravní vzdálenost a finanční náročnost:

Aby se ovoce dostalo na savanu je nutné je přepravit z geograficky vhodnějších oblastí do těch chudších. Některé druhy mohou být vzdáleny až 100 km, což zvyšuje náklady na dopravu a zároveň snižuje dostupnost ovoce pro místní obyvatele.

Ayubu ve svých 20ti letech vidí poprvé v životě jackfruit (lahodné ovoce stromu chlebovník). Tato rostlina roste asi 100 km od Mahanga a dostali jsme ji darem na partnerských školách projektu Pomoc školám.

Pro mnoho lidí na savaně je cena ovoce mnohdy nedosažitelná. S průměrným měsíčním příjmem v řádech stovek korun se ovoce stává luxusem, který si nemohou běžně dovolit. Pět až deset korun za pomeranč není pro nás nic, ale ti, co nevydělávají ani 500 Kč měsíčně nemohou dětem dopřávat ovoce.

 

Přejeme si zdraví pro děti z Centra Mahango

Strava založená na kukuřičné kaši ugali, rýži a fazolích je nejen jednotvárná, ale i chudá na vitamíny. Děti čelí riziku vážných zdravotních komplikací, včetně oslabení imunitního systému a problémů s růstem, protože jim chybí bílkoviny, vitamíny a minerály.

I když jsme v Centru pro sirotky vytvořili zahradu, ovocným druhům se v ní nedaří. Tu a tam vyroste banán či papája, ale pro 30 dětí to není dostatečné. Pěstování jakéhokoliv stromu (i toho pro stín) je zde náročné.

Naše vize je dopřávat ovoce dětem minimálně jedenkrát týdně po celý rok. K tomu ještě přidáváme hrnek mléka, protože kromě vitamínu v boji proti podvýživě je potřeba i minerály a zvýšený příjem bílkovin.

 

 

Mikulášská výzva

Zdá se, že tam, kde bychom očekávali bohatství ovoce, jsou děti, paradoxně, vystaveny nedostatku.

V tento sváteční čas plný dárků a radosti, pojďme udělat něco neobvyklého. Místo přemíry hraček a sladkostí tam, kde děti mají vše, zaměřme naši pozornost na vitamíny a bílkoviny pro děti v Centru pro sirotky Mahango na africké savaně.

 

Darujme ovoce nebo hrníček mléka, aby děti zářily úsměvem a jejich životy byly plné zdraví.

Jak můžeme společně oslavit Svatého Mikuláše, který nese nejen radost, ale i zdraví? 

·         Za 250 Kč přinese Mikuláš 30 pomerančů

·         Za 300 Kč naplní 30 hrníčku mlékem

·         Za 200 Kč MĚSÍČNĚ dostanou děti každý měsíc 2 banány

POŠLETE MIKULÁŠE DO MAHANGA: https://www.darujme.cz/projekt/1203394 

Autorka článku: Míša Gongolová