Den začínáme na střední škole, která byla v minulosti nejčastější adresou naších středoškolských dětí z Mahanga, protože je v dochozí vzdálenosti cca 5km. V současnosti jsme se ale rozhodli posílat děti jinam kvůli špatným výsledkům školy, byť v posledním roce se škola zlepšila a propadlo tady o 10 dětí méně. Škola je v docela dobrém stavu a máme radost z přístupu učitelů, kteří chtějí, aby se dětem ve škole líbilo a chodili do ní rády, takže letošní projekt směřují na podporu míčových her pro kluky i pro holky. Pro kluky, ale i pro místní dívčí fotbalový tým, se budou svařovat branky na fotbalové hřiště a nakupovat míče, hned vedle se natáhne síť na volejbal.

 

 

Škola dlouhodobě touží po počítačové učebně. Dokonce jsme společně s jejich partnerskou školou z Česka (ZŠ TGM Fulnek) uspořádali sbírku, ale několik strojů utrpělo ránu převozem a tak to pro výuku nestačí. Nicméně počítače mohou alespoň využít učitelé pro přípravu testů i programů výuky. Navíc Jakaya stále ještě nemá přívod elektřiny, i když už s ním napevno počítala. Snad to nebude dlouho trvat a už ji konečně napojí. 

 

V blízké budoucnosti chce škola vybudovat také hostel pro žáky, aby tady mohli přespávat zejména v hektickém období finálních zkoušek, kdy se studenti mohou učit až do tmy a ušetřit čas docházením domů. Vypadá to, že tato okolnost, jestli je či není hostel, nejvíce ovlivňuje výsledky žáků. Držíme palce!