A jedeme do Utengule, v tomto případě střední škola ve větší obci než je Mahango nebo Simike.  Hned po příjezdu na nás udělala dojem úplně nová budova s 5 třídami, která tady loni nestála. Na otázku za jak dlouho ji postavili a kolik na tom pracovalo lidí jsme dostali odpověď, že za měsíc a dělali to 2 profi zedníci. Whaaat? 2 zedníci za měsíc postavili od základu novou budovu s 5 třídami? YES! Opravdu na tom pracovali jen 2 zedníci? YES… a pomáhalo jim 10 asistentů. Aha, tak konečně nám to dává smysl.

 

Nový ředitel, na rozdíl od Mahanga (základní škola, ze které jsou sem posílání absolventi), byl připraven s projektem na vybudování nové studny. Když to začali rozebírat s naším koordinátorem Davidem ve svahilštině, taktně jsme upozornili, že na dveřích všech ofisů tady mají nápis “speak only english” a na nástěnce mu visí plakát “good leadership”. Poukázali jsme na to, že dobrý leadership spočívá také v tom být vzorem a že by mohli mluvit anglicky, abychom z toho taky něco měli. Tak, už rozumíme i tady, i když z původních six (6) metrů hloubky jsme se dostali ke skutečně potřebným sixty (60) metrům. Jde o hlubší studnu než stávající (40 m), která vysychá a na které je závislá škola zejména v období dešťů, kdy přestává kvůli zanášení fungovat místní vodovod.

 

Mimochodem, na tuhle střední školu dojíždějí na kole některé děti i ze vzdálenosti 25 km, takže mají denně v nohách 50 km. Také z těchto důvodů škola usiluje o vybudování ubytovny pro kluky, aby mohli přes týden přespávat (holky už budovu mají). Prozatímně to řeší tak, že v absolventském 4. ročníku poslední 3 měsíce před zkouškami kluci přespávají v jedné ze tříd, aby se mohli déle do noci učit a začít brzo ráno. Ukazuje se, že fakt, že je dostupné přespání pro děti docházející z dálky, má největší vliv na celkové výsledky školy. Utengule je ze všech 3 středních škol, které máme v programu, na tom prospěchově nejlépe. 

Máme radost, tady to snad bude dobře fungovat i s novým ředitelem. A to je dobrá zpráva pro pro všechny, nejen pro nové partnery - studenty a učitele ze školy PRIGO Ostrava.