Malawatu je část obce Mahango, která sousedí s Centrem pro sirotky. Tato osada spolu s osadou Kajunjumele, kde leží Centrum pro sirotky, se chtějí v budoucnu spojit v jednu samostatnou vesnici. Aby to mohly udělat potřebuji mimo jiné vybudovat vlastní školu. 

Ale to není hlavní důvod, proč chtějí svou vlastní školu. Hlavní důvod je vzdálenost školy současné. Nejmenší děti ujdou denně 6 km, starší i 12. Kvůli toho, že škola nevaří, musejí se starší děti  vracet domů na oběd, mladší mají vyučování kratší, takže po obědě už do školy  nejdou. 

Prvňáčci se také občas cestou ztratí a rodiče jsou bezradní, protože hledat dítě na savaně je jako hledat jehlu v kupce sena. Syndromu strachu nepomáhá ani název samotné vesnice Malawatu,  který znamená “ Tam, kde něco likviduje lidi”.

Malawatu už se stavbou školy začalo před par léty. Hrubá stavba první budovy má dvě třídy a jeden ofis. Jenže loni v létě přišel pořádný vítr a nedokončenou střechu shodil. To byl moment frustrace pro celou vesnici, jejíž rodiny bojují o každou korunu. 



Proto oslovili nás, abychom pomohli. Většinou školy spíše opravujeme, než stavíme, ale pro podporu jsme se rozhodli i proto, že to jednou usnadní docházku také našim dětem z Centra pro sirotky. 

Letošní spolupráce s vesnicí nás velmi mile překvapila. Už na první schůzce pro nás připravili oběd, což v těchto končinách na námi podporovaných školách nebývá běžné. 


Na druhé návštěvě to byla hotová hostina, na které se sešlo mnoho představitelů současné i budoucí vesnice, také regionální úředníci, ženy, které nám tančily a zpívaly, zástupci Centra pro sirotky, David za Without Mother Org. A tři “wazungu” za Bez mámy. Jo, a jeden nazvaný netopýr . 


Tři bělošky dostaly dárky na památku a nezapomněli ani na 4., která ten den nemohla přijít. 

Práce šla dělníkům od ruky a máme radost, že kontaktní osobou projektu je patron Joseph z Centra, které bydlí přímo v Malawatu, a kterému můžeme maximálně věřit . 

Škola Malawatu potřebuje rychlý pokrok, a to znamená najít pro ní stálého podporovatele-partnera. Optimální roční částkou podpory výhradního partnera je 50000 Kč ročně, ale jakákoliv podpora bude znamenat posun a motivaci místních.