Každý rok vyráží Bez mámy tým na misi do Tanzanie, zpravidla počátkem nového roku. Ledem v Tanzanii začíná nejen kalendářní rok, ale i ten školní. Je to nejlepší příležitost pro setkání s dětmi v naší péči i pro návštěvy škol, které jsou po vánočních prázdninách plné elánu. Péče o děti i další projekty jsou realizovány sice v průběhu roku díky našeho skvělého tanzanského koordinátora Davida Mutayoby, ale i tak je přítomnost Bez mámy týmu velmi žádoucí, zejména pro rozšíření pomoci na další děti či další partnerské školy. Pro samotný kontakt s dětmi a společně zažitou zábavu, která krásně rozčísne jinak velmi rutinní život dělený mezi školu a práci doma i na poli.

Představuji Vám tým, který se 11. ledna 2023 vydává na cestu

Dobrovolníkům jsem položila 3 otázky...

Markéta 

 1. Co tě motivovalo stát se dobrovolníkem? V mém případě se nejedná o dobrovolnictví v pravém slova smyslu, tak jak by se na první pohled mohlo zdát. Jedu podpořit spolupráci střední školy v Tanzanii s naším gymnáziem v ČR. Mým hlavním cílem je zefektivnění spolupráci škol a v nejlepším případě prozkoumat možnost, aby naši studenti mohli do Afriky vycestovat. 

2. Co bude na misi tvůj úkol? Můj hlavní úkol v této expedici je lehce zmapovat situaci pro české studenty, aby se i oni mohli na cestu příští rok vydat.  Zároveň bude mou prioritou je motivovat a zkusit jim přiblížit, proč pro ně tato spolupráce může být zajímavá. Jedině pak příprava našich studentů, kteří mimo jiné povezou vzdělávací materiály, může mít smysl a v konečném důsledku být co nejefektivnější a nejpřínosnější pro obě strany.

 3. Na co se těšíš? Nejvíc se těším na seznámení se s jinou kulturou, na možnost strávit aspoň chvilku s lidmi s jinou mentalitou a skutečně vidět kontrast dvou rozdílných světů. Neméně se těším na přírodní krásy, kterých je v této oblasti opravdu hodně (například v národních parcích). Také děti či studenti, kteří v daném místě žijí, jistě mohou být v určitém smyslu inspirací pro mou další práci na projektu.

 

Rozina 

 1. Co tě motivovalo stát se dobrovolníkem? Jelikož se už skoro 10 let věnuji dobrovolnictví a sociální činnosti na rodné půdě v České Republice a to hlavně formou práce s dětmi, lákala mě možnost dobrovolničit v úplně jiném prostředí s úplně jinými dětmi. Navíc jsem vždy obdivovala africkou kulturu, takže rozhodnutí bylo jednoznačné!

2. Co bude na misi tvůj úkol? Mimo působení přímo v sirotčinci v Mahangu s dětmi, budu společně s ostatními objíždět místní školy a nahlížet do jejich dění. 

 3. Na co se těšíš? Těším se na celkové dobrodružství a zážitky! Nejvíce se rozhodně těším na poznání místních dětí (i dospělých) a na možnost nahlédnout do jejich  světa. Obrovsky mě láká vidět Tanzánii v opravdovém, neturistickém světě a cítit africký vibe :)

 

Honza

1. Co tě motivovalo stát se dobrovolníkem?  Myslím, že pomáhat by se mělo tam, kde je to nejvíce potřeba. Lidé u nás si vůbec neuvědomují v jakých podmínkách žijí lidé v rozvojových zemích a že je třeba jim pomáhat. Na misi do Afriky jsem chtěl vyrazit už dávno, ale bohužel nebyla příležitost. Ta se naskytla až teď.

2. Co bude na misi tvůj úkol?  Budu učit na střední škole fyziku a matematiku. Budu se snažit pochopit, jak funguje místní školství a získávat co nejvíce informací od studentů a učitelů. Na základě získaných dat a informací zpracuji písemnou práci, která bude doufám zajímavá a přinese čtenáři nové informace o místním školství. Zároveň věřím, že získám zajímavé zkušenosti a informace, které zužitkuji ve své diplomové práci zabývající se právě školstvím v rozvojových zemích.

3. Na co se těšíš? Zajímá mě místní přírodní prostředí, zdejší kultura a obyvatele. Těším se až poznám jací jsou v Tanzanii lidé, jací jsou studenti. Věřím, že studenti budou mít větší kázeň a budou se o učivo víc zajímat, něž studenti u nás, jsem velice zvědavý na tato porovnání. Dále se určitě těším na zvířata ve volné přírodě, protože to pro mě moc znamená. Je důležité je chránit!!!!! A sledovat je v jejich přirozeném prostředí musí být úžasné.

 

Míša Gongolová - koordinátorka Bez mámy

Poprvé jsem navštívila Tanzanii v roce 2009 a od té doby již mnohokrát. Vlastně téměř každý rok. Úzce spolupracuji s tanzanským koordinátorem Davidem a tlumočím přání české strany Bez mámy i našich podporovatelů. Společně realizujeme vize Bez mámy a snažíme se na nich pracovat maximálně efektivně.

Letos se těším až navštívíme další nové školy v odlehlých vesnicích a zkusíme jejich otevřenost pro partnerskou spolupráci. Těším se na chuť manga a všechny typy banánů. Na schopnost Afričanů udělat si odstup od problémů a jejich umění se radovat z maličkostí.

 

autorka článku