Naše první kroky spolupráce směřovaly do Základní školy Azimio. Tato škola má v České republice podporu Základní školy Datyňská ve Vratimově. České škole se v krátkém čase podařilo udělat prodej učebnic a výtěžek (7000 Kč) poslali jako součást mise 2023. Spolu s dalším darem se  podařilo koupit kopírku, kterou si Azimio tak přeje.

Škola Azimio má v prostorách nádhernou zahradu s kvetoucími stromy i květinami. Panuje v ní velmi milá atmosféra. Studenti jsou usměvaví a hraví. Všichni žáci mají uniformy a sedí v lavicích. Naštěstí tyto malé děti nemusí celé vyučování stát, jak je to v některých jiných školách pořád ještě běžné. Na stěně visí tabule. Jen obrázky na stěnách chybí. Tato škola patří svými výsledky k nejlepším v regionu. I když je v každé třídě pořád nachystaná rákoska, je zde vidět , že vztah učitelů a dětí je o dost méně direktivní než na středních školách.

Učitele zde na mě působili velmi přátelsky a komunikativně. Když jsme v této škole měli společný program, snažili se maximálně zapojovat a být nám nápomocní. Česká škola poslala své partnerské škole dopisy a obrázky, a tak i škola Azimio, chtěla něco odeslat zpět. Kantoři mimo jiné pomáhali studentům s tím, jak dopisy nejlépe napsat. Pro takto vzdálené světy, to opravdu není jednoduché. 

Kdybych zde měla vystihnout čím se nejvíc děti, v tomto věku liší ve škole Azimio a u nás, řekla bych že v individualismu. Když dostali zadaný úkol, aby pro své české kamarády nakreslili obrázky, vytvořili tři skupiny, ale v každé kreslil vždy jen jeden. Nabízeli jsme jim možnost , aby každý nakreslil na velký papír něco malého, ale oni vybrali toho, který kreslil nejlépe a ostatní buď podávali pastelky nebo přinášeli náměty. Jednoduše chtěli, aby jejich dílo bylo co nejkrásnější. U nás by situace byla jistě úplně opačná… Ani jednu z variant nepovažuji za lepší nebo horší , ale pokora se kterou africké děti přistupuji k tomu, že někdo něco umí lépe, je opravdu inspirativní.

Kdyby se děti z obou škol mohly v tomto věku potkat, a netrpěli by jazykovou bariérou, věřím, že by i přes velké rozdíly k sobě rychle našly cestu. Mohlo by to být přes fotbal nebo třeba přes deskové hry. Nejpravděpodobněji by to ale bylo přes schopnost umět se radovat ze života, neboť to mají opravdu všechny děti společné, ať žijí v kterékoli části světa.

Partner: ZŠ Vratimov Datyňská (+ NF Bridge4People)

Darovaná částka: 23 000 Kč

Účel: Kopírka

 

 

Autorka článku: Markéta Blažková