Poslední mnou navštívena škola je škola v Mlondwe. Škola, která se nachází vysoko v horách, v nadmořské výšce přes 2600 m.n.m. Dojezd k ní je složitý a za nepříznivého počasí i plný nekomfortní jízdy. Nicméně pokud tuto cestu podniknete, nebudete litovat.

Za odměnu na vás bude čekat překrásné prostředí, neboť škola se nachází v blízkosti Národního parku Kitulo. Vzduch je tu čistý, můžete zde vidět zvěř a slyšet  zpívat rozmanité druhy ptactva. Lákají vás tu široké neobydlené prostory, na kterých se rozkládají políčka místních zemědělců i divoká příroda Tanzanie. Voda v řekách je průzračně čistá s patřičnou silou horského toku a lidé jsou tu vážní,  avšak s upřímným smyslem pro humor, který odpovídá životu v takto tvrdých podmínkách. 

 

A taková je i škola , která se zde nalézá. Cesta k ní vede do příkrého kopce, ale když jej překonáte otevře se vám podívaná , kterou nemá žádná z předchozích škol. Leží v srdci divoké přírody uprostřed ničeho. Romantika tohoto místa vás chytne za srdce. Platí zde sice stejná pravidla jako na jiných středních školách, ale protože zde studenti jsou nuceni spát na internátu( z důvodu dojezdu), máte pocit víc rodinné atmosféry. 

S touto školou jsme v našem programu počítali už dopředu jako se školou, kde bychom potencionálně chtěli rozvíjet i mimo ekonomické aktivity. Partnerem této školy je nově Gymnázium Hladnov  a v letošním roce se připravuje na první akce, které by finančně škole pomohly. Z peněz , které dovezla ještě letos do školy organizace Bez mámy budou pro studenty nakoupeny lavice a židle. 

I proto, že na této škole bude spolupráce širší ( a to jak mezi studenty, tak mezi učiteli ), podařilo se nám zde učitelé mnohem víc rozmluvit,  dostali jsme nemalé pohoštění a dokonce si vyměnili i kontakty, což v Africe není až tak běžná věc. Nesmírně si toho vážíme, stejně jako laskavého přijetí paní ředitelky. Podařilo se nám zde také udělat prezentaci a děti do ni zapojit a pozorovat je tedy i jinak. Mimochodem při jejich čekání v jídelně na oběd, se svou hlasitostí nijak nelišili od studentů u nás. 

 

Pokud by existovala škola, která by mohla sloužit jako místo pro realizaci afrického Harryho Pottera, bylo by to Mlondwe. Nádherné kulisy opravdové přírody, daleko od všeho a kouzlo místa, které by se nemuselo příliš dotvářet. Prostředí je jedna z mála věcí, kterou této škole její partnerská škola Hladnov, stojící v betonovém prostředí ve městě, opravdu může závidět. 

 

Autorka článku: Markéta Blažková