Neděle je jediným dnem v týdnu, kdy si sirotci v Mahangu mají čas a prostor hrát. Jinak tráví veškeré dny učením a prací na poli. Po dopoledni stráveném v kostele jsme pro ně tedy s ostatními dobrovolníky připravili "hravé odpoledne".

V první části jsme děti rozdělili do tří skupin. Požádali jsme nejstarší kluky o pomoc s překladem z angličtiny do svahilštiny. Velmi mile mně překvapila jejich ochota nejen při překladu, ale všichni tři se s radostí zapojili i do příprav, aktivit i koordinace dětí! 

Přivezla jsem pár stolních her - double a pexeso, které jsme hned přidali do první části programu, která byla věnována právě stolním hrám!

Některé děti naprosto excelovaly - malý Musa mě několikrát s přehledem porazil v pexesu! U některých dětí jsem zaregistrovala menší potíže se soustředěním...

V druhé části jsme si zahráli pohybovou hru na procvičení jednoty týmu a rytmu. Chvíli dětem trvalo pochopit princip hry a u menších už pak převládala únava, ale velcí kluci opět pomohli s koordinací a podařilo se nám rychle sjednotit. Myslím, že je tato aktivita velmi bavila a všichni jsme se u ní nasmáli. Tuto hru občas hraji s českými dětmi, které mají mnohdy větší problém udržet rytmus a tempo této hry.

 

Jako posledni aktivitu jsem vymyslela kreslení portrétů. Ale ne jen tak ledajakých! Každý měl za úkol najít si dvojici, posadit se naproti sobě a kreslit jeden druhého navzájem. 

 

Bylo pro mně velkým překvapením, jak moc si dali všichni záležet. Děti často gumovaly, snažily se zachytit kamaráda co nejlépe. Kdyz jsem organizovala portrétování s českými dětmi, většinou to lehce odbyly a snažily se si to usnadnit a urychlit, takže bylo za 20 minut hotovo. Děti z Mahanga věnovaly aktivitě skoro hodinu a ze svých výtvorů měly upřímnou radost!

No uznejte sami - nejsou šikovní?:)